Kama: Słodki bukiet dla faceta - część I
Słodkie tulipany – bukiet szybki i tani
Paczka Zozole Sticks (w paczce jest 10 szt.)
Paczka pianek Marshmallow
Wstążka
Celofan


Pianki (około 7 – 10 ) nabić na Zozole tak, aby kawałek Zozla wystawał nad piankę; zebrać w bukiet; przewiązać wstążką. Koszt tego słodkiego bukietu to około 4 zł. Wykonanie 5 minut. Można wykonać bukiet różnokolorowy i o różnych kształtach „kwiatów” kupując pianki na wagę. Można też po nadzianiu pianek na Zozole rozpuścić na parze czekoladę zamoczyć czubki pianek w czekoladzie a następnie posypać je zanim czekolada wystygnie kolorową posypką do ciast, wiórkami kokosowymi, drobno posiekanymi orzechami czy migdałami. Można też w czekoladzie zanurzyć tylko końcówki Zozoli stanowiące środek „tulipana”.

Słodki bukiet w organzie
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut
Około 1 m błyszczącej organzy o szerokości 15 – 20 cm (można kupić np. w pasmanteriach, sklepach z artykułami florystycznymi)
Zielona wstążka
Nici
Igła
Nożyczki
3 – 4 gumki recepturki

a) organzę złożyć na szerokości na pół, sfastrygować na długość łącząc wolne końcówki na szerokości, ściągnąć nitkę (tak jak np. robi się kotylion) ale nie zawiązywać nitki; cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i przełożyć przez dziurę „kotyliona”, związać mocno nitki z fastrygi; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry – tak aby powstał stożek; patyki związać kilkoma gumkami recepturkami a następnie okręcić je wstążką, wstążkę w górnej i dolnej części „łodygi” zszyć.
Cukierkowy bukiet w tiulu
Patyki do szaszłyków/dość gruby drut
Około 1,5 m tiulu o szerokości 15 – 20 cm
Nici
Igła
Nożyczki
3 – 4 gumki recepturki

Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; niektóre patyki z cukierkami wyciągnąć trochę do góry – tak aby powstał stożek okręcić tiulem od dołu cukierki, wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); jak cukierki są otoczone, odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem – dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić pozostałym tiulem, tiul w górnej i dolnej części „łodygi” zszyć.
Róża z cukierków
Okrągłe cukierki w papierkach
Patyki do szaszłyków /dość gruby drut
Około 1 m organzy o szerokości 15 – 20 cm w
Około 1 m tiulu o szerokości 15 – 20 cm takim samym kolorze jak organza lub zielonego (wtedy 1,5 m)
50 cm zielonej wstążki (jeśli tiul jest zielony nie potrzebna jest wstążka)
Nici
Igła
Nożyczki
3 – 4 gumki recepturki

Cukierki wbić na patyki; zebrać patyki razem i okręcić kilkoma gumkami recepturkami; cukierki strać się ułożyć tak aby były na jednym poziomie i tworzyły koło – środek kwiatu, otoczyć od dołu cukierki organzą (3 – 4 razy) tak aby wyglądało to jak środek rozwiniętej róży, końcówki organzy zszyć ze sobą, dolną część orgnazy otoczyć dodatkowo gumką recepturką; następnie otoczyć, bukiet tiulem wyciągając co jakiś kawałek więcej tiulu (tak jakby się robiło połowę kokardy); odciąć zbędną część tiulu, zszyć tiul razem – dobrze jest też docisnąć go gumką recepturką do patyków; patyki okręcić zieloną wstążka lub pozostałym zielonym tiulem jeśli taki był użyty, wstążkę/tiul tiul w górnej i dolnej części „łodygi” zszyć.
Słodki bukiet w rożku
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut – tyle sztuk ile cukierków
dość gruby karton kolorowy/tłoczony/metaliczny
Klej do papieru
Sizal – sianko
Plastelina


Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić (jak wykonać rożek w inny sposób oraz jak ozdabiać rożki w wątku o rożkach) ; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny formułując z cukierków bukiet; gdy wszystkie patyki umocowane są w plastelinie (aby bukiet był stabilny patyk musi być wbity do plastelinie na około 1/3 długo), cukierki opleść pasemkami sizalu; można też dodać małe sztuczne pojedyncze kwiatki.
Bukiet z cukierków w wąskim rożku
Dowolne cukierki w papierkach lub bez (około 5 sztuk)
Patyczki do szaszłyków/dość gruby drut – tyle sztuk ile cukierków
Kolorowy, dość gruby karton
20 cm organzy o szerokości 8 cm
50 cm orgaznzy o szerokości 10 – 12 cm
Plastelina
Nici
Igła
Nożyczki

Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; cukierki nabić na patyki do szaszłyków a następnie wbić patyki do plasteliny; cukierki otoczyć węższym kawałkiem organzy i zszyć końcówki; dłuższy kawałek organzy zmarszczyć w rękach i upchnąć w rożku otaczając nią patyczki; rożek można dodatkowo przewiązać gorsetowo wąską wstążką/sznurkiem i zwinąć końcówki w kokardę.
Słodki bukiet w pudełku
Kilka okrągłych cukierków w papierkach lub bez
W zależności od wielkości bukietu patyki do szaszłyków lub wykałaczki /dość gruby drut
Kolorowe pudełko/głęboki świecznik/mała doniczka
Plastelina
Zielony sizal – sianko

Na dno pudełka czy też dowolnego naczynia (np. doniczka, świecznik, stara cukiernica) położyć plastelinę; na plastelinie rozłożyć rozczochrane sizalowe sianko, cukierki nabić na patyki do szaszłyków/wykałaczki i wbić do plasteliny.
Kwiatki z cukierków
Cukierki w papierkach – ilość zleżana od planowanej wielkości bukietu
Dość gruby karton
Klej
Dość gruby giętki drut
Plastelina

Wykonanie:
Z kartonu wyciąć ćwiartkę koła, zwinąć ja w rożek i skleić; dno rożka wypełnić plasteliną; drut pociąć na kawałki długość rożka razy 2 plus 2 cm; połączyć 8 cukierków ze sobą tak jak na zdjęciu powyżej, tworząc z nich kwiatek, drut złożyć na pól i związać nim kwiatki tak aby „kwiatek: był środku złożenia drutu, przeciągać drut na spodnią część kwiatka i spleść ze sobą obie części swobodnego drutu; jak wszystkie kwiaty są gotowe zebrać je w bukiet i wbić druty - łodygi do plasteliny.