Kama: Pomysł na świąteczny upominek - pyszne kulki z sera labneh

Ser labneh to pyszny i prosty do przygotowania ser bardzo popularny na bliskim wschodzie. Ser ten można jeść z różnymi dodatkami, można zrobić z niego sernik. Ja uwielbiam kulki z sera labneh w zalewie z oliwy i nadziewane nim ostre papryczki. Kulki lub papryczki nadają się na świąteczny prezent – ich smak każdy doceni.

Tarnowskie Góry

Do zrobienia sera labneh potrzebny jest jogurt typu greckiego i duża gaza.

Tarnowskie Góry

Gazę rozkładamy na dużym sicie/durszlaku wylewamy jogurty (ja zazwyczaj używam 4) i solimy (jeśli ser ma być na sernik to oczywiście nie solimy), zostawiamy na godzinę. Następnie zawijamy gazę i wieszamy ją tak aby serwatka swobodnie mogła spływać na jakieś 12 – 24 godziny). Po tym czasie ser jest gotowy.

Tarnowskie Góry

Z sera robimy małe kulki – najlepiej posmarować ręce olejem lub oliwą ponieważ ser przykleja się do dłoni.

W krajach arabskich najpopularniejsze są kulki solo albo obtoczone zaatarem (w następny wpisie napiszę, jak zrobić zaatar). Dodatki mogą być jednak dowolne. Ja użyłam: posiekane orzechy włoskie (moja ulubiona wersja, obok kulek z zaatarem), posiekane suszone pomidory, świeży koperek, suszony tymianek, ostrą paprykę. Gotowe kulki układa się do słoika i zalewa oliwą z oliwek (można użyć dobry gatunkowo olej rzepakowy).

Tarnowskie Góry
Serem labneh można także nadziewać ostre marynowane papryczki (ja kupuję marynowane papryki greckiej firny Kostopulos). Papryczki lekko odsączyć otworzyć wyczyścić środki i nadziać serem. Ułożyć w słoiku i zalać oliwą lub olejem.
 
PS
Podzieliłam się przepisem z Lucy. Dostała fotki z testu przepisu. Wiem, że ze słoika szybko znikły?
Tarnowskie Góry


TG.NET.PL

Portal Powiatu Tarnogórskiego - Tarnowskie Góry
adres redakcji: Nakło Śląskie, ul. Sienkiewicza 7

KONTAKT

redaktor naczelny - Zbigniew Markowski
tel.: 32 284 36 85,
portal@tg.net.pl