Zaproszenie do śląskiego stołu

Cele:
  • Przedstawienie sztuki kulinarnej jako niematerialnego dziedzictwa kulturowego regionu 
  • Podkreślenie roli i znaczenia tradycyjnych potraw jako wyznacznika grupowej i regionalnej identyfikacji
  • Scharakteryzowanie tradycyjnej kuchni regionalnej
  • Zaznajomienie z nazywam gwarowymi regionalnych potraw 
  • Zapoznawanie z przepisami na charakterystyczne śląskie dania 
  • Rozwijanie poczucia przynależności ucznia do społeczności regionalnej 
  • Zachęcenie do planowego poszerzania i pogłębiania wiedzy o regionie, w którym uczeń mieszka 
  • Wzbudzanie zainteresowania ochroną niematerialnego dziedzictwa kulturowego 
  • Wdrażanie do przedsiębiorczości 
  • Wdrażanie do promowania regionu 
  • Stymulowanie intelektualnego i emocjonalnego rozwoju poprzez własną aktywność 
  • Ćwiczenie pracy zespołowej 
  • Rozwijanie umiejętności prezentacji 
  • Rozwijanie umiejętności brania udziału w dyskusji i wyrażania własnych opinii
Przebieg lekcji
 
Zadania dla nauczyciela
 
  • Zdefiniowane sztuki kulinarnej jako niematerialnego dziedzictwa kulturowego regionu (załącznik nr 1) 
  • Przeprowadzenie pogadanki na temat regionalnych potraw (www.tg.net.pl - tekst "Kulinarne dziedzictwo")
  • Omówienie sposobów przygotowywania najbardziej reprezentatywnych potraw regionalnych (załącznik nr 2) 
  • Podział uczniów na zespoły zdaniowe
  • Wyjaśnienie pojęcia "misja przedsiębiorstwa" (załącznik nr 3) 
  • Polecenie pracy dla zespołów: Właśnie zostaliście właścicielami restauracji. Jednak otrzymaliście jeden warunek - w restauracji mogą być serwowane tylko dania regionalne. Waszymi zdaniami są: 1) Obranie nazwy restauracji, tak aby nazwa ta wskazywała na rodzaj dań w niej serwowanych; 2) Opracowanie aranżacji restauracji (stoły, krzesła, zastawa stołowa, deklaracja, ubiory kelnerów itp.) 3) Skomponowanie menu uwzględniającego: zestawy śniadaniowe, zestawy obiadowe, zestawy kolacyjne (co najmniej dwa zestawy z każdej kategorii); 3) Dobranie nazw do skomponowanych zestawów, 4) Graficzne opracowanie menu; 5) Sformułowanie misji restauracji i umieszczenie jej na pierwszej stronie menu
  • Przeprowadzenie prezentacji wykonanych projektów
  • Przeprowadzenie dyskusji na temat "Rola dziedzictwa kulinarnego w promocji regionu."

[…] ciąg dalszy w pliku .doc



udostępnij artykuł w serwisie społecznościowym:

TG.NET.PL

Portal Powiatu Tarnogórskiego - Tarnowskie Góry
logowanie do poczty dla Klientów Portalu

KONTAKT

redaktor naczelny - Zbigniew Markowski
adres redakcji: Nakło Śląskie, ul. Sienkiewicza 7
tel.: 32 284 36 85,
portal@tg.net.pl

REKLAMA

Zapraszamy do zapoznania się
z naszą ofertą reklamy banerowej,
- kontakt:
portal@tg.net.pl