Cele:
- Przedstawienie sztuki kulinarnej jako niematerialnego dziedzictwa kulturowego regionu
- Podkreślenie roli i znaczenia tradycyjnych potraw jako wyznacznika grupowej i regionalnej identyfikacji
- Scharakteryzowanie tradycyjnej kuchni regionalnej
- Zaznajomienie z nazywam gwarowymi regionalnych potraw
- Zapoznawanie z przepisami na charakterystyczne śląskie dania
- Rozwijanie poczucia przynależności ucznia do społeczności regionalnej
- Zachęcenie do planowego poszerzania i pogłębiania wiedzy o regionie, w którym uczeń mieszka
- Wzbudzanie zainteresowania ochroną niematerialnego dziedzictwa kulturowego
- Wdrażanie do przedsiębiorczości
- Wdrażanie do promowania regionu
- Stymulowanie intelektualnego i emocjonalnego rozwoju poprzez własną aktywność
- Ćwiczenie pracy zespołowej
- Rozwijanie umiejętności prezentacji
- Rozwijanie umiejętności brania udziału w dyskusji i wyrażania własnych opinii
Przebieg lekcji
Zadania dla nauczyciela
- Zdefiniowane sztuki kulinarnej jako niematerialnego dziedzictwa kulturowego regionu (załącznik nr 1)
- Przeprowadzenie pogadanki na temat regionalnych potraw (www.tg.net.pl – tekst „Kulinarne dziedzictwo”)
- Omówienie sposobów przygotowywania najbardziej reprezentatywnych potraw regionalnych (załącznik nr 2)
- Podział uczniów na zespoły zdaniowe
- Wyjaśnienie pojęcia „misja przedsiębiorstwa” (załącznik nr 3)
- Polecenie pracy dla zespołów: Właśnie zostaliście właścicielami restauracji. Jednak otrzymaliście jeden warunek – w restauracji mogą być serwowane tylko dania regionalne. Waszymi zdaniami są: 1) Obranie nazwy restauracji, tak aby nazwa ta wskazywała na rodzaj dań w niej serwowanych; 2) Opracowanie aranżacji restauracji (stoły, krzesła, zastawa stołowa, deklaracja, ubiory kelnerów itp.) 3) Skomponowanie menu uwzględniającego: zestawy śniadaniowe, zestawy obiadowe, zestawy kolacyjne (co najmniej dwa zestawy z każdej kategorii); 3) Dobranie nazw do skomponowanych zestawów, 4) Graficzne opracowanie menu; 5) Sformułowanie misji restauracji i umieszczenie jej na pierwszej stronie menu
- Przeprowadzenie prezentacji wykonanych projektów
- Przeprowadzenie dyskusji na temat „Rola dziedzictwa kulinarnego w promocji regionu.”
[…] ciąg dalszy w pliku .doc