Cele
- Zapoznanie z historią chleba
- Zapoznanie z procesem wypieku chleba
- Zapoznanie z dawnymi narzędziami i sprzętami służącymi do wypieku chleba
- Zapoznanie z przysłowiami i zwyczajami związanymi z chlebem
- Podkreślenie roli i znaczenia chleba w naszym życiu
- Kształtowanie szacunku do pracy i chleba
- Przybliżenie symboliki chleba
- Zapoznanie z pojęciami „tradycja”, „folklor”
- Ukazanie piękna folkloru i tradycji: dożynki
- Rozwijanie twórczej wrażliwości i umiejętności właściwego odbioru utworów poetyckich
- Pogłębianie wiedzy o własnym regionie.
Przebieg lekcji
Zadania dla nauczyciela
- Zorganizowanie wycieczki do Muzeum Chleba w Radzionkowie połączonej z wypiekiem bułek
- Przeprowadzenie lekcji: Chleb zawsze dla Polaków był dobrem najważniejszym (z wykorzystaniem fragmentów poezji i tekstu gwarowego Moniki Bednorz Swojski Chleb )
Zadania dla uczniów
- Praca zbiorowa: opracowanie zbioru przysłów związanych z chlebem
- Dyskusja: w jaki sposób wyrażano szacunek dla chleba? Czy zwyczaje te przetrwały do dnia dzisiejszego?
- Praca domowa: Na podstawie zdobytych wiadomości podczas zwiedzania muzeum oraz na podstawie tekstu gwarowego Moniki Bednorz: Swojski chleb, opisz jakie prace należy wykonać aby upiec chleb. Zilustruj opis rysunkami.
[…] ciąg dalszy w pliku .doc